Zoek in deze groep

Leden van de groep

  • Groepen
  • Digitaal leermateriaal beter vindbaar te maken

Digitaal leermateriaal beter vindbaar te maken

Digitaal leermateriaal beter vindbaar te maken

Eigenaar: Alexander Bos

Leden van de groep: 16

Omschrijving:

 

Gezocht: Leermiddelen specialisten

Stichting Kennisnet wil graag specialisten in het onderwijsveld stimuleren om digitaal leermateriaal beter vindbaar te maken. Voorheen deed de Digischool dat, maar dit is tegenwoordig overgenomen door Kennisnet.

Metadateren draagt bij aan de vindbaarheid van leermateriaal via aanvullende zoekdata (Metaplus), en beoordelen geeft docenten een beter beeld van de kwaliteit van het leermiddel via keurmerken en reviews (Wikiwijsleermiddelenplein).

Kennisnet biedt hiervoor een vrijwilligersvergoeding van €1500 per jaar, indien de leermiddelspecialist over het hele jaar actief blijft. Dit bedrag is belastingvrij indien er verder geen andere vergoedingen ontvangen worden. Voor meer informatie zie de site van de Belastingdienst.

 

Taken

Een leermiddelspecialist zoekt elke maand 20 niet eerder door hem/haar/collega leermiddelspecialist bekeken leermaterialen voor zijn/haar groep (PO) of vakgebied (VO) in Wikiwijsleermiddelenplein, en:

  1. Vult de aanvullende metadata van dat leermateriaal zo rijk mogelijk aan met behulp van Metaplus.
  2. Geeft dat leermateriaal een rating (1-5 sterren) met een onderbouwing in het beoordelingsveld (korte tekst) in Wikiwijsleermiddelenplein.
  3. Kent, indien het materiaal van hoge kwaliteit is, een keurmerk aan dat leermateriaal in Wikiwijsleermiddelenplein. Hiervoor zijn richtlijnen beschikbaar.
  4. Voegt, indien er goed materiaal online beschikbaar is dat niet in Wikiwijsleermiddelenplein is opgenomen, deze zelf toe via Wikiwijs Delen. Daarop volgen bovenstaande werkzaamheden.

 

Aandachtspunten

  • De leermiddelspecialist stemt zijn/haar werk af met de andere leermiddelspecialisten binnen zijn/haar groep/vakgebied.
  • De leermiddelspecialist voert de taken zelf uit, dus belegt deze niet bij keurmerkgroepleden of communityleden.
  • Gedurende het jaar bekijken we maandelijks de voortgang van elke leermiddelspecialist, en bekijken we of we de samenwerking continueren.
  • De leermiddelspecialisten kijken breed in alle collecties die beschikbaar zijn via Wikiwijsleermiddelenplein, en daarbuiten in open beschikbare bronnen.

 

Aanmelden als Leermiddelspecialist

As je je kunt vinden in de taakomschrijving, kun je je aanmelden als Leermiddelspecialist via dit formulier.

Tag(s) (komma gescheiden):

MEEST ACTUELE BLOG'S