Een geboren docent

  Monique van den Heuvel
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Monique van den Heuvel in de groep Wie Schrijft Die Blijft 87 dagen geleden

  Een geboren docent

  Al zes jaar was ik bezig met mijn docentenopleiding Nederlands, na drie jaar gestopt op de voltijd en nu al drie jaar bezig in deeltijd. Een gebrek aan zelfvertrouwen, misschien wel faalangst, maskeerde ik met een grote mond en grappen en grollen. Zo noemde ik mezelf steevast 'een geboren docent'. Waar ik ook werkelijk in geloofde, alleen haalde ik mijn tentamens niet. In mijn zesde jaar ging ik een dramaspecialisatie doen, iets wat je kunt vergelijken met een minor nu. Ik ging erheen, de docent, Annette van der Post zei na de eerste middag dat ik kon blijven. Bleek het een auditie te zijn geweest, als ik dat had geweten was ik er niet eens aan begonnen.

  Drama, wat een genot, wat een lol en met wat een gemak en plezier zoefde ik door deze specialisatie. Op een gegeven moment moesten we een lessenserie maken en een les daaruit voorbereiden. Tijdens onze eigen dramales zou er dan een student uitgepikt worden die de les daadwerkelijk zou geven. Ik bleef maar bluffen dat dit voor mij, als geboren docent, een eitje zou zijn. En ja, toen was ik dus aan de beurt, letterlijk en figuurlijk. Ik stortte me in de les en gaf alles wat ik had, ik genoot van mijn rol, van mijn les en van de reacties van mijn medestudenten. Toen ik klaar was, keek ik vol verwachting Annette aan. Ze was even stil en zei toe heel rustig: 'Jij bent ècht een geboren docent! De blijdschap die ik toen voelde, voel ik telkens weer als ik hieraan terug denk. Ik kreeg ook nog inhoudelijke feedback, maar die ene opmerking staat in mijn geheugen gegrift.

  Nu, als lerarenopleider, zie ik ook wel eens studenten aan het werk tijdens hun stage. Als ik het zie, en voel, benoem ik ook hoe geweldig ik vind dat zij met de leerlingen omgaan. Met wat voor gemak ze zich tussen de leerlingen begeven. Ik zie in hun ogen hoe dat compliment hen raakt en dan denk ik altijd even aan Annette van der Post, die me liet voelen hoe belangrijk het is om dat wat je ziet bij je studenten, te benoemen. Zeker ook als het positief is. Ik heb aan den lijve ervaren hoe groot de impact hiervan is.

  Annette, dankjewel!