Help, mijn takenlijst stroomt structureel over!

  Redactie
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Redactie in de groep Werkdruk 66 dagen geleden
  Help, mijn takenlijst stroomt structureel over!

  Onnodige regels, grote klassen, veel administratie. Ze leveren leerkrachten kopzorgen en vooral veel werkdruk op, blijkt steevast uit onderzoek en enquêtes. Hoe komt het toch dat dit probleem nog steeds niet is opgelost?

  De hoge werkdruk in het onderwijs is een serieus probleem. Leerkrachten zijn veel tijd kwijt aan administratief werk terwijl zij zoveel mogelijk tijd moeten kunnen besteden aan leerlingen. De dagen zijn lang, het verzuimpercentage en het burn-outpercentage zijn hoog. Er moet iets aan veranderen!

  Waar komt die hoge werkdruk vandaan?
  Dat die werkdruk hoog is, komt voor een belangrijk deel doordat de kosten in het onderwijs over het algemeen al jaren hoger zijn dan de bekostiging die scholen krijgen. Zij hebben hierdoor sterk moeten bezuinigen op ondersteunend personeel. Per honderd leraren zijn er gemiddeld drie ondersteuners zoals secretaresses, klassenassistenten en conciërges. Dat heeft ervoor gezorgd dat leraren en schoolleiders veel administratieve taken zelf moeten doen. Als je dit afzet tegen het mbo waar er gemiddeld veertien ondersteuners per honderd leraren zijn, is dit een (te) groot verschil! Daarbij komt ook nog het lerarentekort dat sommige regio’s nu al parten speelt en alleen nog maar groter dreigt te worden in de nabije toekomst.

  Bovendien komen er vanuit Den Haag steeds meer regels bij. De hoeveelheid gegevens die schoolbesturen periodiek bij het ministerie van Onderwijs moeten aanleveren, moet tegen het licht worden gehouden.

  Tot slot lijkt de ervaren werkdruk sterk te verschillen per school en per persoon. Ook het onderwijs zelf kan bijdragen aan het voorkomen van onnodige bureaucratie. Er moet beter bekeken worden welke regels, formats en invuloefeningen we elkaar opleggen die kinderen niet per se helpen. Op die manier maken we het onszelf niet onnodig moeilijk.

  Wat moet er gebeuren om de werkdruk te verminderen?
  Allereerst: de bekostiging voor het onderwijs moet omhoog, zodat scholen kleinere klassen kunnen maken en ondersteunend personeel kunnen aanstellen.

  Het passend onderwijs wordt ook geregeld genoemd als oorzaak van een hoge administratieve last. Veel samenwerkingsverbanden overleggen daarom met scholen hoe doorstroom van leerlingen minder bureaucratisch kan, zonder dat essentiële informatie verloren gaat.

  Schoolleiders moeten erop toezien of er geen onnodige administratie van het team wordt gevraagd. Essentieel is dat degene die iets opschrijft, weet waarom en voor wie hij dit doet. Maar ook de manier waaróp er wordt geadministreerd, behoeft aandacht.

  Daarnaast kan de slimme inzet van ICT veel meer werkdruk wegnemen dan nu gebeurt. Het gebruiken van digitale leermiddelen scheelt leerkrachten bijvoorbeeld nakijkwerk. Dat levert tijd op die zij weer aan leerlingen kunnen besteden. Voorwaarde hiervoor is wel dat digitale administratieve systemen beter op elkaar worden aangesloten. Nu moeten leraren soms meerdere keren dezelfde gegevens in andere systemen inkloppen wat onnodig veel tijd kost.

  Het is aan de werkgevers om te erkennen dat er verschillen zijn tussen mensen: niet iedereen kan evenveel aan. Vanaf 1 augustus krijgen alle scholen en besturen te maken met nieuw inspectietoezicht. De gevreesde ‘afvinklijstjes’ verdwijnen, schoolbesturen krijgen meer verantwoordelijkheid om te laten zien hoe hun scholen het doen. Dit zal, naar verwachting, ook lucht geven aan de schoolteams.

  Bij het ervaren van werkdruk is het belangrijk dat je je richt op de beheersbare zaken binnen je eigen invloedssfeer. Hoe ga je om met de verschillende oorzaken van werkdruk? Hoe haal je meer uit jouw mogelijkheden en blijf je jezelf ontwikkelen ten gunste van de leerlingenprestaties? Kom naar Leraren maken het verschil! - Van werkdruk naar werkplezier en krijg antwoord op deze vragen en ontvang praktische tips en handvatten om de passie in jouw werkdag te houden. Schrijf je NU in en profiteer direct van de Early Bird actie!

  Bron: Nieuws & Achtergronden PO-Raad (2017)

  Redactie: Leraren maken het verschil

   

  image