• Blogs
 • Werkdruk
 • Leraar, wat een verschrikkelijk beroep; of toch niet?

Leraar, wat een verschrikkelijk beroep; of toch niet?

  Redactie
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Redactie in de groep Werkdruk 66 dagen geleden
  Leraar, wat een verschrikkelijk beroep; of toch niet?

  Leraar zijn, hét mooiste beroep dat er bestaat, toch? Iedereen lijkt hier tegenwoordig een mening over te hebben, zowel mensen vanuit het onderwijs als mensen van (ver) daarbuiten. Maakt het beroep leraar gelukkig en is het wel echt het mooiste beroep? Jacqueline Boerefijn en Mark van der Werf schreven er allebei een boek over. Volgens een onderzoek van de Algemene Onderwijsbond denkt 63 procent van de leraren (zowel op de basis- als middelbare school) regelmatig aan stoppen. Één op de drie startende docenten voegen binnen vijf jaar ook de daad bij het woord. Leraar zijn maakt gelukkig én ongelukkig tegelijkertijd, aldus de conclusie van Jacqueline en Mark. Voor wie nog twijfelt: hieronder tien redenen waarom je volgens hen wel, of juist geen, leraar moet worden.

  Waarom je wel leraar moet worden:

  1. Je kunt als leraar iets bijdragen aan een betere wereld
   Je leert kinderen iets waar ze hun hele leven lang iets aan hebben. Je speelt een belangrijke rol in hun ontwikkeling. Dankbaar en mooi werk. Je wordt er zelf ook een beter mens van.
  2. Leraar zijn maakt gelukkig
   Je kunt de hele dag met je passie bezig zijn. Wat is er fijner dan dat? Als je ergens goed in bent, is het heel leuk en bevredigend om die kennis over te dragen. Dat maakt gelukkig. Veel mensen zien het nut van hun werk niet. Dat maakt diepongelukkig. Leraar zijn is nuttig en maakt dus gelukkig."
  3. Leraar zijn is niet saai
   Elke dag is anders, het is echt zo!
  4. Kinderen houden je jong
   Kinderen hebben zelfspot, zijn eerlijk en enthousiast. Als je naar koffie stinkt, roepen ze dat. Kinderen houden je jong, je bent altijd op de hoogte van de nieuwste woorden en trends.
  5. Je bent een sfeerbepaler
   Jouw bui bepaalt de sfeer in de klas. Dat is leuk en belangrijk. In een goede sfeer presteren kinderen het beste. Een heel mooie uitdaging.

  Waarom werken in het onderwijs zwaar is:

  1. Je komt bijna niet aan lesgeven toe
   Je bent meer tijd kwijt aan bureaucratie dan aan lesgeven. Dossiers bijhouden, alles rapporteren, allerlei administratieve rompslomp. Om gek van te worden!
  2. Werken in het onderwijs is geen vetpot.
   Als je rijk wilt worden moet je niet in het onderwijs gaan. In qua opleidingsniveau vergelijkbare beroepen verdien je als docent minder.
  3. Leraar zijn = zwaar
   Orde houden kan zwaar zijn, heel zwaar zelfs. Het is soms erg moeilijk om je hoofd boven water te houden.
  4. Het is stressvol
   Leraar zijn is topsport. Die 25 ‘apenkoppen’ verzinnen altijd wel weer wat. Je moet overal op voorbereid zijn. Dat kan voor veel stress zorgen.
  5. Je hebt helemaal niet zo veel vrij
   Een leraar heeft gemiddeld zo'n tien weken vakantie per jaar. Dat klinkt misschien veel, maar als je dat afzet tegen al het overwerken in de avonden en weekenden, dan valt dat behoorlijk tegen!

  Het onderwijs kent mooie en zware kanten. Wij hebben voor jou praktische oplossingen om de mooie kanten te laten overheersen in jouw werkpakket! Kom daarvoor naar Leraren maken het verschil! Schrijf je NU in en profiteer direct van de Early Bird actie!

  Bron: RTL Nieuws; Leraar worden, dat moet je niet willen! (of toch wel) (2014)

  Redactie: Leraren maken het verschil

   

  image