Betekenisvol onderwijs

Betekenisvol onderwijs

Over betekenis van je docentschap

Lesgeven in het buitenland, hoe anders is dat nou eigenlijk?

  Redactie
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Redactie in de groep Betekenisvol onderwijs 185 dagen geleden
  Lesgeven in het buitenland, hoe anders is dat nou eigenlijk?
  PABO-studenten krijgen tijdens hun studie de keuze om voor hun minor of stage naar het buitenland te gaan. Een onwijs leuke ervaring, heel leerzaam en goed voor je eigen ontwikkeling. Maar wat zijn nou de verschillen van lesgeven in het buitenland? We richten onze ogen op Zuid-Afrika, een land met een Nederlandse tint en thuishaven van onze partner Red Het Talent.
   
  De Apartheid heeft zijn sporen achtergelaten in het onderwijs in Zuid-Afrika. De regering is hard bezig om goed onderwijs voor iedereen beschikbaar te stellen. Zo proberen ze de lessen aan te sluiten op de arbeidsmarkt en focussen ze zich vooral op de Engels- en Afrikaanstalige lessen.
   

  de1e3f07-ab05-490d-b5f5-b20482109541

  Het grootste gedeelte van de zwarte kinderen in Zuid-Afrika gaat naar school in de arme townships en daar komt het onderwijs maar moeilijk op gang. Slechts een minderheid van de zwarte scholieren kan het financieel opbrengen om naar de (voorheen blanke) universiteiten te gaan. Aangezien er nog altijd problemen zijn binnen het onderwijs, worden er nu nog altijd vragen gesteld of het ‘Curriculum 2005’ van Nelson Mandela wel gelukt is.

  Het is dan ook meer dan logisch dat er verschillen zijn met het onderwijs in Nederland en dat van Zuid-Afrika. DIT IS WIJS had contact met een oud PABO-studente, Dian van Arkel, die tijdens haar minor periode, in het vierde jaar, naar Zuid-Afrika is gegaan. Wij vroegen haar wat voor verschillen zij is tegengekomen binnen en buiten de klaslokalen.

  De verschillen van onderwijs zijn groot met die van Nederland. In Nederland wordt heel veel gedaan volgens de regels en methodieken. Maar in Zuid-Afrika werken leraren zonder enige handelingsplannen. “De lessen die gegeven worden zijn vaak zelf verzonnen en dit zorgt voor weinig differentiatie en veel klassikale lessen.”

  Dit is anders dan in Nederland, waar de focus heel erg ligt op passend onderwijs. Elk kind moet een zo passend mogelijke plek in het onderwijs krijgen. Maar omdat in Zuid-Afrika alles klassikaal is, wordt er niet gekeken naar de individuen in de klas zijn en of ze meekomen met de andere leerlingen. Hierdoor kan je sneller achterstanden bij kinderen krijgen.

  Er is ook weinig variatie in de manier van lesgeven. Dit kan komen doordat docenten niet via een handboek werken, maar gewoon een eigen invulling geven van bepaalde onderwerpen en vakken. Door die eigen invulling worden veel lessen ook buiten de klas gegeven, zoals godsdienst of computerles.

  Qua digitalisering loopt Zuid-Afrika zeker achter. “Dat is toch wel even wennen als je de moderne techniek gewend bent in Nederland.” Waar wij in Nederland al heel ver zijn met computers, tablets en digiborden in de klas, heb je in Zuid-Afrika nog steeds te maken met pen en papier en het bekende krijtbord.

  Het verschil in cultuur is ook te zien in hoe je met de kinderen omgaat. “Kinderen knuffelen veel meer, ze knuffelen bij binnenkomst en als ze naar huis gaan maar het liefst nog tien keer per dag. Maar in Nederland is er toch wat meer afstand tussen leerkracht en leerling. Dan geef je toch sneller een hand of high five.” Maar dit geeft als docent toch een soort van erkenning en waardering voor wat je doet.

  88a1e6bb-044c-44cd-9bd9-f050a2cc528b

  Dian koos voor Zuid-Afrika omdat ze meer wilde leren van een andere niet-westerse cultuur en een uitdaging zocht zoals Engelstalige lessen. Natuurlijk speelde het lekkere weer ook een grote rol en dan kom je snel uit bij een land als Zuid-Afrika. Zij geeft als tip aan PABO’ers om zeker open te staan voor een ervaring uit het buitenland. Ze heeft er veel geleerd en herinneringen voor het leven gemaakt. “Iets wat je niet snel vergeet en het is onwijs goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Oordeel niet te snel over een bepaalde cultuur maar sta er open voor om er meer van te leren.”

  DIT IS WIJS is voor het schooljaar 2017-2018 op zoek naar een nieuw maatschappelijk project om te ondersteunen. Wij vinden dat iedereen de beschikking moet krijgen tot goed onderwijs en willen daarom onze steun geven aan een goed doel. Wij vinden jouw mening belangrijk, ook dat is WIJS! Laat weten welk goede doel DIT IS WIJS moet steunen, onderbouwd met een toelichting en wie weet steunt DIT IS WIJS jouw keuze!