Van onderwijzen naar verwijzen

  Redactie
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Redactie in de groep Video vaardigheden 217 dagen geleden
  Van onderwijzen naar verwijzen

  De klassikale instructie wordt meer en meer online aangeboden. Met behulp van instructievideo’s verneemt een leerling thuis de theorie, waarna het huiswerk (de opdracht, het project) gezamenlijk in de klas wordt gemaakt. Onderwijs op z’n kop of te wel ‘Flipping the Classroom’,

  De leraar heeft in de klas meer tijd voor interactie en uitleg op maat omdat er gedifferentieerd wordt lesgegeven. Een leerling volgt de instructie op zijn eigen tempo en tijdstip, zo vaak als nodig is. In de klas krijg hij meer tijd voor vragen en verdieping.

  Onderzoek vanuit de Radboud Universiteit bevestigt dit beeld. Leerlingen die op YouTube naar filmpjes over natuurkunde kijken, scoren beter voor toetsen dan leerlingen die het studieboek hebben bestudeerd. Steeds meer leerlingen kijken educatieve filmpjes op YouTube om te leren. Wat maakt deze nieuwe vorm van onderwijs zo sterk? Algemeen kan geconcludeerd worden dat:

  • Het leren van videovoorbeelden een positief effect heeft op het verwerven van vaardigheden voor samenwerkend leren.
  • De leerling heeft de regie over hoe vaak de uitleg bekeken wordt en kan de leraar zo vaak hij wil ‘ terugspoelen’ hem stilzetten of pauzeren.
  • Leerlingen kijken waar en wanneer het hun uitkomt naar de instructie
  • Door de zorg die jij besteedt aan het maken van de video maak je het best denkbare verhaal dat je te vertellen hebt in een combinatie van woord en beeld.
  • Als je de video's zelf maakt, heb je controle over wat je leerling kijkt en kan je er gemakkelijk naar terugverwijzen in de les.
  • Flipping geeft je meer tijd en ruimte om in de klas aanvullende leeractiviteiten anders in te richten en meer tijd voor uitleg of verdieping aan individuele leerlingen.

  Arnoud Kuijpers, gekozen tot beste leraar Nederlands 2015, is een actieve YouTube docent. Hij vertelt in deze video over zijn ervaringen met 'flipping the classroom'.

  Wil jij ook een start maken met het flippen van je lessen, dan is de docententraining die Beeld en Geluid in samenwerking met Samsung organiseert op 21 juni een idee. Een middag voor beginners en enthousiastelingen met best practices, inspiratie, workshops en praktische tips in samenwerking met Kennisnet, Google en Mediawijzer.net. Je leest er op hun website alles over.

   

  Start Flipping Your Classroom