Betekenisvol onderwijs

Betekenisvol onderwijs

Over betekenis van je docentschap

Young & Rebel

  Ron van Es
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Ron van Es in de groep Betekenisvol onderwijs 98 dagen geleden
  Young & Rebel

  youngandrebel22juniutrecht.jpg

  Ja hoor, we zijn zo ver, we komen docenten te kort. Niet dat je dit niet had kunnen zien aankomen, maar het is zo ver. Nu worden er 'trucs' verzonnen om mensen te verleiden als docent te gaan werken. Misschien werkt dit nog bij de groep die als zij-instromers willen gaan werken, maar ik vraag me af of veel jonge mensen hier voor te porren zijn. 

  We zien dat met name grote organisaties - dus ook scholen - moeite hebben om jonge professionals te verleiden om bij hen te komen werken, en als ze eenmaal binnen zijn hen ook te laten bijdragen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met cultuur, de ‘clash’ tussen generaties.

  Organisaties die ‘nieuw bloed’ nodig hebben zullen in de interne cultuur goed moeten kijken of ze voldoende purpose-driven zijn om gemotiveerde young professionals aan te trekken en vooral te verbinden. Dat is een blijvende klus en vooral voor middelgrote en grote organisaties niet heel makkelijk. Toch zullen juist zij de noodzaak het hardst voelen - zeker de komende jaren.

  Dat beeld wordt ondersteund door vele surveys wereldwijd onder young professionals.In een wereld onderzoek van Deloitte wordt aangetoond dat als een organisatie niet zijn best doet om deze gemotiveerde young professionals vast te houden maar liefst 66% zijn heil ergens anders gaat zoeken. Dat betekent dus dat je als organisatie je niet alleen je best moet doen om deze mensen aan te trekken, maar ook om ze te verbinden.

  Een onderzoek naar purpose in het werk van PriceWaterhouseCoopers geeft heel duidelijk aan dat werknemers en managers in het werk van alledag betekenis zoekt. Niet enkel dus in het mission statement - een mooi uithangbord - maar in wat er elke dag gedaan moet worden. World Economic Forum geeft zelfs aan:

  • 60% of millennials believe that a sense of purpose is part of the reason they chose to work at their current employer
  • 90% want to use their skills to create positive social impact
  • 87% millennials believe that the success of a business should be measured in terms of more than just financial performance
  • In the Global Shapers Annual Survey 2015, six in ten millennials indicated that an opportunity to “make a difference in society, my city, or my country” is the top factor they look for in a job.

  Te lang, te veel hebben organisaties in het onderwijs achterover geleund. Met de tong op de hielen het eind van het schooljaar gehaald - volgend jaar zien we wel verder. Nu is 'de boot aan'. 

  Marieke Grondstra van Generatie Storm en Ron van Es van Work and Purpose vormen samen Young & Rebel. Young & Rebel organiseert, adviseert en stimuleert organisaties. We beginnen onze samenwerking met het meest rebellerende event van dit jaar op 22 juni. We nodigen 100 young professionals uit in Utrecht en organiseren stimulerende korte workshops, inspirerende verhalen van jonge ondernemers, boeiende ontmoetingen tussen young professionals en niet te vergeten een ongelooflijke boost om met purpose en lef je werk op te pakken.

  Daarmee nodigen we nadrukkelijk ook young professionals uit die in het onderwijs werkzaam zijn (en willen blijven). Check hier de tickets! Voor 3 tientjes (en een beetje) maak je de beste middag van dit jaar mee. En: omdat het event niet-commercieel is, gaat geld dat overblijft naar het tofste project ooit: Werken zonder Grenzen. 

  Ron van Es

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers