Onderwijs & Pschychologie

Onderwijs & Pschychologie

De Bloemschool, leren met je bloemkool

Het woord is aan....

  Redactie
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Redactie in de groep Onderwijs & Pschychologie 227 dagen geleden
  Het woord is aan....

  Hallo! Ik ben Maarten van Helden. Ik schrijf deze blog omdat ik graag wil inspireren. Ik wil mensen uitdagen te groeien en stappen te zetten. Dat doen leerkrachten en docenten ook.

  Werkdruk en professionaliseren

  In tien blogs komen leerkrachten en docenten aan het woord die graag hun collega's willen inspireren. Er komt een interessant thema aan bod: werkdruk en professionaliseren. Ze willen laten zien hoe zij omgaan met de werkdruk. Ze willen je uitdagen aan de slag te gaan en blijven met je professionele ontwikkeling. Het doel is elkaar een hart onder de riem te steken, op te monteren en het vuurtje aan te jagen, met praktische tips en trucs. Ik hoop dat je via deze blogs geïnspireerd wordt door hun enthousiasme voor het onderwijs, hun talent en goede raad. 

  Waarom dit onderwerp?

  Er is in het onderwijs weer een hoop te doen over werkdruk. Er staan zelfs stakingen voor de deur en schoolbesturen scharen zich massaal achter hun personeel. Professionalisering wordt vaak in één adem genoemd. Want de professionele onderwijskracht is beter bestand tegen de werkdruk... toch? Met andere woorden, een professionele onderwijskracht heeft geen last van de werkdruk en nog een stap verder, als je last hebt van de werkdruk ben je geen professionele onderwijskracht. De werkdruk is reëel. Er is simpelweg teveel te doen in te weinig tijd. Maar professionaliseren kan daar bij helpen, als je met de juiste dingen aan de slag gaat.

  Wat ga ik doen?

  Met de normjaartaak of de opslagfactor kan ik niet zoveel. Ik ben geen beleidsmaker of onderwijsbestuurder. Ik wil onderwijspersoneel zien glinsteren en sprankelen als ze hun werk staan te doen en ik geloof dat het je collega's inspireert als jij straalt. In deze blog ga je een aantal van die stralende collega's tegenkomen. Ze hebben allemaal hun hart en ziel gegeven aan het onderwijs. Ze willen niets liever dan kinderen de start geven die ze verdienen. Ze willen hun collega's inspireren, uitdagen, ondersteunen en helpen om zo samen het onderwijs te geven wat nodig is.

  Hoe ziet dat er uit?

  Ik interview een aantal van je collega's. Ik vraag naar de achtergrond, de inspiratie voor het onderwijs. Sterke punten en aandachtspunten komen aan bod. Hoe zij omgaan met de werkdruk, en hun loopbaan vormgeven. Hoe zij professionaliseren en met concrete tips en trucks ze jou kunnen helpen. Allemaal om jou op nieuwe ideeën te brengen in de hoop dat er een vonkje. Ik was ontzettend verrast over het aantal enthousiaste reacties. Het is ontzettend leuk om te zien hoe graag al deze mensen hun collega's willen inspireren. Ik wil hen allemaal hartelijk bedanken voor hun vrijgevigheid in tijd en aandacht. De eerste in de reeks is Jaela Holder. Zij is een leerkracht van groep 3 op een christelijke basisschool in Rotterdam. Houd haar in de gaten!

  Over de schrijver

  Maarten is coach en loopbaanadviseur. Hij wil graag mensen inspireren hun persoonlijke en professionele ontwikkeling aan te pakken. Hij is een ervaren coach, procesbegeleider, inspirator en blogger over thema's als talentontwikkeling, leren, groei en nu ook werkdruk en professionaliseren. Hij heeft ruime ervaring met individuele coaching, begeleiding van teams, verzorgt workshops en trainingen. Voor meer informatie kun je terecht op: linkedin-profiel of de website van Excursief.