Ideeën voor boeiende lessen

Ideeën voor boeiende lessen

Leren is leuk voor iedereen

Top 5 leukste kennismakingsspelletjes

  Redactie
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Redactie in de groep Ideeën voor boeiende lessen 227 dagen geleden
  Top 5 leukste kennismakingsspelletjes
  Kennismaken is altijd spannend. Zeker als je voor een klas gaat staan met veel kinderen. Hoe ga je alle namen onthouden en hoe ga je ervoor zorgen dat de kinderen jou onthouden? DIT IS WIJS heeft aan docenten gevraagd wat de leukste kennismakingsspelletjes zijn. Wij geven jullie die top 5. Speel deze samen met jouw nieuwe klas!

  Het is altijd heel leuk om weer voor een nieuwe klas te staan, maar het kan ook onwijs vermoeiend zijn. De namen van iedereen onthouden, weten wat ze leuk vinden en wat ze niet leuk vinden. Daarnaast moet je tijdens een voorstelronde ook nog eens de kinderen rustig houden. De beste en leukste manier om dan de kinderen te leren kennen en andersom is met een spelletje. Wij hebben vijf spelletjes uitgekozen die het leukst zijn en makkelijk toe te passen in de klas. Zorg ervoor dat je in een kring kan zitten in de klas!

  IMG_0625

  Spinnenweb
  Iedereen gaat in een kring zitten en één voor één noemt iemand zijn/haar naam. Daarna begint het spelletje. Eén persoon krijgt een bolletje wol, houdt het draadje vast, noemt een naam van iemand uit de kring en gooit het bolletje wol naar diegene. De tweede persoon houdt dan het draadje vast, noemt een andere naam en gooit de bol naar die persoon. Zo gaat het door totdat de laatste uit de kring het bolletje wol heeft gevangen en er een grote spinnenweb is ontstaan.

  Benodigdheden: Bol wol

  Wie hem heeft mag vertellen
  Iedereen kan in een kring zitten of zitten op een eigen plek. De docent(e) pakt een zachte bal, noemt zijn/haar naam en wat hij/zij leuk vindt om te doen. Vervolgens gooit hij de bal naar iemand in de klas. Vervolgens moet degene die de bal vangt herhalen wat diegene voor hem gezegd heeft en zelf zijn/haar naam vertellen en wat hij/zij leuk vindt om te doen. Dit doe je tot de bal weer bij de docent(e) is.

  Benodigdheden: Zachte bal

  Zoek je partner
  Voor dit spel is het verstandig om de klas een beetje vrij te maken van tafels. Alle kinderen krijgen een kaartje met een dier afgebeeld. Elk dier komt twee keer voor. Op het teken van de docent(e) gaat elk kind het dier uitbeelden en zoekt tegelijkertijd hetzelfde dier. Als de twee kinderen elkaar gevonden hebben, gaan ze naar de docent en noemen ze hun naam en dier. Vervolgens houden zij de hele dag het dierenkaartje bij zich.

  Benodigdheden: Dierenkaarten (Memoryspel)

  Krantenmep
  Alle kinderen gaan in een kring zitten. In het midden gaat een van de kinderen (Menno) staan, met een opgerolde krant of iets in die richting. Iemand uit de kring, aangewezen door de docent(e), noemt de naam van een ander kind (Sandra) uit de kring. Degene die in het midden staat (Menno) moet dan zo snel mogelijk de knieën van de naam (Sandra) aantikken. Als diegene daarvoor een andere naam uit de kring noemt, heeft hij/zij geluk. Noemt hij/zij een verkeerde naam of is die te laat, dan wordt diegene de krantenmepper.

  Benodigdheden: Krant/Tijdschrift

  Wijs 280217

  Moordenaartje
  Iedereen gaat in een kring zitten. Een kind, aangewezen door de docent(e), zet een petje op en loopt de klas uit. Dit is de politieagent(e). Dan wordt er een moordenaar afgesproken met de kring, dus één kind wordt aangewezen. De politieagent(e) komt weer naar binnen en gaat weer zitten. De ‘moordenaar’ knipoogt naar de andere kinderen in de groep. Wanneer de ‘moordenaar’ naar een kind knipoogt, noemt degene zijn/haar naam, gaat liggen en speelt dood. Uiteindelijk moet de politieagent(e) er achter komen wie de moordenaar is. Hij/zij mag drie keer raden.

  Benodigdheden: Pet (Politiepet)

  Deze vijf spelletjes zijn heel leuk om uit te voeren in de eerste les. Om het ijs een beetje te breken en jezelf op je gemak te laten voelen. Want uiteindelijk wil jij daar vol vertrouwen staan. Voor de kinderen is dit ook een leuke manier om kennis te maken met een nieuwe docent(e). Heb je zelf ook nog leuke spelletjes of andere tips? Laat het ons weten!