Onderwijs & Technologie

Onderwijs & Technologie

Over hoe nieuwe technologie de wijze van lesgeven beinvloedt

Wat betekent gepersonaliseerd leren voor docenten?

  Redactie
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Redactie in de groep Onderwijs & Technologie 241 dagen geleden Reacties (1)
  Wat betekent gepersonaliseerd leren voor docenten?

  Gepersonaliseerd leren vraagt om andere competenties van docenten. Zo is een van hun toekomstige rollen om de verschillen tussen leerlingen vast te stellen. Het beschikbaar stellen van een passend aanbod per leerling is ook een nieuwe taak voor docenten. Tenslotte wordt het ook veel beter mogelijk om de voortgang per leerling te monitoren.

  Het traditionele lesgeven is niet langer de kerntaak van de docent. Het coachen van leerlingen in hun autonome rol is hun voornaamste taak. Hoe doen ze dat?

  1. Door te differentiëren. Docenten sluiten in hun lessen op planmatige wijze aan op het niveau en het tempo van de leerlingen. Ze stemmen hun uitleg en opdrachten af, maken gebruik van de mogelijkheden die de leermiddelen bieden en benutten de beschikbare lestijd voor iedere leerling optimaal.

  2. Door anders te werken. Docenten staan niet meer voor de klas om les te geven, maar om deeltaken te verzorgen, eventueel samen met collega’s die weer andere deeltaken uitoefenen. Sommige docenten richten zich op individuele begeleiding, anderen op de inhoud van de lesstof, anderen helpen leerlingen in hun zoektocht naar kennis en informatie.

  Hoe ervaar jij dit? Laat hier je reactie achter!

   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Steef Steeneken
    Steef Steeneken 215 dagen geleden

    Misschien geschikt voor alleen zeer gemotiveerde lln.