De 6 regels voor corrigeren

  Redactie
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Redactie in de groep Competentie Management 249 dagen geleden
  De 6 regels voor corrigeren

  Leerlingen zullen je gaan uitproberen, maar door  consequent en duidelijk te zijn krijgen ze hier weinig ruimte voor. Streven naar succes en geluk is een sterkere drijfveer dan de wens om onder straf uit te komen. Daar kun je in de klas je voordeel mee doen. Het betekent wel dat je best streng mag zijn als er niet wordt opgelet of als iemand vervelend doet. Je zult negatief gedrag altijd moeten corrigeren en als je dat doet, moet je ook altijd consequent zijn en indien nodig een duidelijke, voorspelbare sanctie opleggen. Je zult alleen meer bereiken als je ook bij terechtwijzingen uitgaat van het positieve.

  Regels voor corrigeren:

  • Wees er vroeg bij: Waarschuwen is onnodig en negeren heeft een averechts effect. Ongewenst gedrag is gewoon onacceptabel. Betrek leerlingen met een korte berisping weer bij de les en prijs positief gedrag van anderen.
  • Wees consequent:  leg voorspelbare, consequente sancties op om discussie te vermijden.
  • Wees redelijk: bij kleine misdragingen volstaat een kleine terechtwijzing, bewaar je grove geschut voor als de situatie echt uit de hand dreigt te lopen.

  Als je straf geeft, denk dan hieraan:

  • Blijf rustig, beheerst en zakelijk, vertel welk gedrag je van de leerling verwacht.
  • Doseer de straf, verschiet niet al je kruit, maar zorg dat je altijd nog iets achter de hand hebt. Maak leerlingen duidelijk dat in het gareel lopen loont.
  • Houd het privé als dat kan, (corrigeer één op één non-verbaal, terloops en zachtjes), maar stap daarvan af als dat nodig is. Bij rebellerend gedrag moet het voor iedereen duidelijk zijn wat wel en wat niet door de beugel kan.

  Houd je aan de regels die gelden binnen de school. Die zijn bekend bij de leerlingen en staan meestal genoteerd in de klassenmap. Vraag anders bij je collega’s wat de afspraken zijn.