Online privacy

  Ivo Wouters
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Ivo Wouters in de groep Mediawijsheid 252 dagen geleden Reacties (1)
  Online privacy

  http://www.idasocialmediacoach.nl/2017/03/30/online-privacy-en-profilering/

   

  Ida van Praag is gecertificeerd Mediacoach, met een kritische blik op de online wereld en zakelijke kant achter begeleiding van mediawijsheid in onderwijs en zorg. http://www.idasocialmediacoach.nl/over-mij/

   

  Haar blog geeft goed weer waar het juist nu om gaat: online privacy. Maar ook: hoe zet je je zelf neer? 

  Dit onderwerp zal meer terugkomen komende tijd in dit Mediawijsheid onderdeel.

  Welke specifieke deelonderwerpen of vragen heb jij rondom Online Privacy?

   

   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Ida van Praag
    Ida van Praag 238 dagen geleden

    Dank voor je introductie Ivo.

    Wij willen kinderen 21e-eeuwse vaardigheden meegeven, waarvan digitaal wereldburgerschap een belangrijk onderdeel is. De huidige generatie zal straks aansluiting moeten vinden bij een arbeidsmarkt die onderdeel is van een gemedialiseerde wereld met digitale communicatiemiddelen. Veel mensen hebben al een digital footprint, zonder dat zij zich hiervan bewust zijn. Meestal start die bewustwording op het moment dat iemand een baan of functie probeert te vinden en wordt gewezen op zijn/haar eigen online vermeldingen. We zullen dus bewuster moeten omgaan met online privacy en digitale communicatiemiddelen. Wie ben ik online? Wat ben ik online? Waar ben ik online? HOE ben ik online? 

    De jeugd heeft nog vaak moeite met emotieregulatie en impulsbeheersing. Juist deze vaardigheden zijn nodig om mediabewuste keuzes te kunnen maken. Het aanleren van deze vaardigheden zal dus steeds belangrijker worden. Net als de vaardigheden om digitaal samen te werken en digitaal te communiceren. En wat te denken van sociaal culturele vaardigheden om de context en inhoud van de communicatie over landsgrenzen heen te kunnen begrijpen?

    Online privacy is dus onlosmakelijk verbonden met online profilering, waarbij het individu zelf beslist welke (persoonlijke) informatie er van hem/haar online terug te vinden is. De EU privacy wetgeving is daarom ook aangepast en van kracht per 25 mei 2017. Ik voorspel dat we hier zeker nog meer over gaan lezen, horen, zien én schrijven. Want laten we vooral onze kennis delen. Het geheel is meer dan de som der delen.