Betekenisvol onderwijs

Betekenisvol onderwijs

Over betekenis van je docentschap

Ken je je eigen verhaal als docent?

  Ron van Es
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Ron van Es in de groep Betekenisvol onderwijs 306 dagen geleden
  Ken je je eigen verhaal als docent?

   bethehero.jpg

  In een korte survey die we op dit moment verspreiden onder docenten - doe mee! - vallen twee zaken nu al op. In de eerste plaats dat veel - (ook beginnende) docenten - werken vanuit een roeping. Roeping. Het lijkt zo’n ouderwets woord. Geroepen worden. Toch klopt het wel dat veel docenten dat ervaren. Het is ook een vak dat moeilijk vol te houden is zonder die verbinding, dat weten dat je voor iets bijzonders kiest. Maar hebben nieuwe docenten - we weten dat er binnen de eerste 5 jaar maar liefst 25% mee ophouden - dan geen roeping ervaren?

  Het tweede dat nu al opvalt in de survey is de vraag naar de grootste vraag (geweest) over het eigen docentschap. Wat blijkt, liefst 51% vraagt zich af of hij/zij het wel kan. Je hebt de ‘roep’ gehoord, het verlangen om docent te worden. Je hebt een opleiding achter de rug. En toch twijfel je op je het wel kan.

  En daar, op dat punt, is de kans dat een docent het opgeeft groot. Naast natuurlijk alle andere oorzaken zoals het ‘systeem onderwijs’ dat het voor docenten moeilijk maakt.

  In een door mij ontworpen workshop ‘Be the Hero in your own Story’ ga ik dieper in op de weg die een (beginnende) professional maakt. Die weg lijkt opvallend veel op de oude mythische verhalen die we kennen. Ik heb dan ook 7 mijlpalen ontdekt en gemarkeerd in die route. Alles begint natuurlijk met een begin. Het begin is de roeping, en veel docenten herkennen dat dus. Maar waar gaat die roeping eigenlijk over? En blijft die roeping nog wel zo luid klinken als de twijfel de kop opsteekt? Want opvallend genoeg is dat mijlpaal nummer 2; net als je lekker op weg bent, begin je je af te vragen wat je in hemelsnaam hebt bedacht? De twijfel schudt je ineens helemaal door elkaar. Jij een docent? Ja, tijdens de opleiding was dat een uitstekend idee. Zelfs tijdens je stages sloeg je je er nog wel doorheen. Maar nu hier in het echt?

  In de workshop kijk ik samen met (aankomende) docenten naar de hele reis. Belangrijk, want na de twijfel is er ook nog iets anders. Wat was je ‘missie’ ook alweer? En waar wordt je dan op uitgedaagd? Waar liggen de valkuilen op je te wachten? En welke talenten gaan je helpen?

  Er is dus een hele route te gaan na de roeping en de twijfel. Door die hele reis in kaart te brengen bij je zelf weet je ook wat er komen gaat. Hoe je daar op kunt reageren als je in diepe twijfel bent. Weet je ook waarom je kunt volhouden en vooral wat je nodig hebt op die toch als docent?

  Met Hogeschool Rotterdam ben ik in gesprek deze workshop te gaan geven aan de tweedejaars studenten Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. Natuurlijk begin ik dan met de uitdagende kreet: ‘Waar begin je aan?’ om daarna de route alvast af te gaan. Zodat ze die herkennen als ze er straks zelf voor staan. Be the Hero in your own Story - ken je je eigen verhaal als docent?  

  Ook interesse in deze workshop op jouw school of opleiding - mail me dan: ronvanes@workandpurpose.com

  Ron van Es, creative director Work and Purpose