Betekenisvol onderwijs

Betekenisvol onderwijs

Over betekenis van je docentschap

Finland, de beste.

  Ron van Es
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Ron van Es in de groep Betekenisvol onderwijs 327 dagen geleden
  Finland, de beste.

   fins-onderwijs.jpg

  Er is natuurlijk veel, heel veel over het onderwijssysteem van Finland geschreven. Ook in deze korte animatiefilm wordt Finland weer opgehemeld. Ja, er zal natuurlijk genoeg mis zijn met Finland en dat onderwijs, maar één ding valt op: in Finland wordt geïnvesteerd in mensen.

  Als we dat idee eens loslaten op docenten die in Nederland worden opgeleid. Natuurlijk, je haalt de diploma als docent op een opleiding, en daarna ga je aan het werk. Maar in hoeverre wordt er dan nog in hen geïnvesteerd? Ze hebben immers hun diploma, en ja, hun werkgever, de school is nu verantwoordelijk. Maar in hoeverre is die werkgever bereid om te investeren?

  Is er voldoende geld gereserveerd voor nieuwe docenten? We weten het eigenlijk niet, want iedere school mag dat helemaal zelf weten. In de nog lopende survey die we hebben uitgezet - doe mee, vul hem in - is er één vraag over wat een school, de nieuwe werkgever kan doen om je in je eerste baan als docent te begeleiden? 41% geeft tot nu toe aan dat nieuwe docenten ontwikkeltijd - dus uren en cursussen - nodig hebben. En dat kost geld.

  In Finland hebben ze dat wel begrepen. Waarom er hier in de eerste vijf jaar 25% van de nieuwe docenten uitvallen heeft natuurlijk ook te maken met serieuze investering in die nieuwe docenten. En iedereen kan natuurlijk op de achterkant van een bierviltje uitrekenen waar het voordeel ligt. Voor scholen zelf, voor nieuwe docenten, maar vooral voor de samenleving.

  Ron van Es, creative director Work and Purpose & Work and Purpose Onderwijs.