Betekenisvol onderwijs

Betekenisvol onderwijs

Over betekenis van je docentschap

Straks is het onderwijs zoals we het kennen overbodig.

  Ron van Es
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Ron van Es in de groep Betekenisvol onderwijs 335 dagen geleden
  Straks is het onderwijs zoals we het kennen overbodig.

  onderwijs trends.jpg

  Straks is het onderwijs zoals we het kennen overbodig.

  Ken je het verhaal van de elektrische auto? Elon Musk van Tesla werd hartelijk uitgelachen toen hij een automodel maakte dat geheel elektrisch was. Dat gaat natuurlijk niet werken. Wel, we zijn nu drie jaar verder en de wereld ziet er compleet anders uit. Tesla heeft een leidende positie in een heel verouderde en verstarde auto industrie gekregen. We noemen dat de wet van de exponentiële groei. Heel lang blijven ideeën sudderen totdat ze ineens doorschieten.

  Zo gaat dat straks ook met het onderwijs. Gebouwen, klaslokalen, docenten - verstarde situatie. Alle kennis is al openbaar en ligt op het internet. Sterker nog, die kennis groeit met de dag. Waarom zou je dan nog een ouderwetse opleiding doen. Luisteren naar een docent met een boek in zijn handen. Naar een school gaan die jaren achter loopt op de praktijk.

  Het begon allemaal met de zogenaamde MOOC’s - massive open online course. Vrijwel iedere universiteit heeft dit soort MOOC’s. Vaak gratis. Als je betaalt krijg je een papiertje dat je kunt laten zien aan je toekomstige werkgever. Maar waarom zou je? De generatie die vanaf 2020 de arbeidsmarkt overheerst, en zeker de Z generatie die daar achteraan komt is niet meer geinteresseerd in diploma’s. Het gaat om skills, kennis die je in de praktijk opdoet en een sociaal netwerk. Waar heb je een ouderwetse opleiding nog voor nodig?

  In Rotterdam is er een start-up bezig - OffCourse - om op revolutionaire wijze hier verder vorm aan te geven. Door niet alleen internet te ontsluiten op kennis, maar door een zoekmachine te maken die je daarbij gaat helpen. Dat gaat verder dan Google, die je vooral commercieel laat zien waar je wat - per se - moet vinden. Deze zoekmachine gaat uit je helpen doordat anderen je tips en trics geven. Iedereen kan zien wat je zoekt en helpt je daarbij. Zo kun je je eigen leerweg maken. Geen opleiding die vastligt, maar een flexibele zoektocht naar je eigen educatie. Precies dat wat je op dat moment, actueel, nodig hebt.

  Uitgelachen? Opleidingen doen er goed aan om zich heen te gaan kijken.


  Ron van Es, creative director Work and Purpose & Work and Purpose Onderwijs.